Zakwaszenie organizmu

Co to jest zakwaszenie organizmu?

Jest to zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa w naszym organizmie. To stan, w którym płyny wewnątrzkomórkowe i międzykomórkowe zapewniają ściśle określoną równowagę dynamiczną między kwasami i zasadami we krwi i tkankach ciała, zapewniając odpowiednie pH. Idealny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi między 7,35 - 7,45. Już przy niewielkich odchyleniach od normy mogą poważnie zaburzyć procesy przemiany materii.

Zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej to skutek pojawienia się nadmiaru kwaśnych produktów metabolicznych, z których neutralizowaniem i wydalaniem organizm sobie nie radzi. Wiele produktów przemiany materii to związki o charakterze kwasów, dlatego nawet w warunkach fizjologicznych istnieje tendencja do zakwaszania ustroju. Zakwaszenie otwiera drogę różnego rodzaju zarazkom, bakteriom i wirusom. Sprzyja  fermentacji pokarmu, namnażaniu się drożdży, grzybów i pleśni, które żywią się naszym pożywieniem oraz sprzyjają rozwojowi poważnych chorób.

Diagnoza zakwaszenia organizmu to podstawa leczenia wszystkich chorób , które to mają swoje podłoże w tych zaburzeniach. A likwidacja tego prowadzi często do samoistnego powrotu zdrowia bądź skutecznego leczenia jakąkolwiek terapią a szczególnie naturalnymi metodami leczenia.